Activiteiten

Algemeen

Oorspronkelijk hield de groep zich bijna uitsluitend bezig met folkloredansen. In de loop van de tijd is dit uitgebreid met activiteiten die op één of andere manier verband houden met folklore. 

Dansen

Het demonstreren van folkloristische dansen en het aanleren daarvan aan jongere leden is de belangrijkste activiteit van de groep. We treden op voor diverse gelegenheden en verschillend publiek. Vaak wordt het dansen gecombineerd met uitleg over de kledij, kleinere modeshows, uiteraard vooral van kleding van vroeger en het tonen van ouderwetse werktuigen en gereedschappen.

Aantal dansen:
1. Almelose Kermis 11. Flinke boerenmeid 21. Luciawals 31. Sterpolka
2. Alpen Polka 12. Goa weg ie 22. Mooder kiek 32. Teeg'n 't Hoes
3. Boerenbruiloft 13. Had je me maar 23. Paula 33. Twents Volkslied
4. Brookmoatenwals 14. Hakke toone 24. Riepe Garste 34. Veleta
5. Bijenwals 15. Hopsenwals 25. Rozenwals 35. Voorjaarsbode
6. Daisy 16. Jannöken 26. Schaatsenrijderspolka 36. Weendmölle
7. Deindans 17. Klapdans 27. Sneeuwwals 37. Yspolka
8. Dinkel en Reggedans 18. Kleine Mölle 28. Spaanse wals 38. Zomermorgenwals
9. Driekusman 19. Kruuspolka 29. St Bernardwals 39. Zonnebloem
10. Duitse Polka 20. Lieser landel 30. Steijerpolka 40. Ennstaler polka

Dorsen

Naast het dansen als hoofdactiviteit is het demonstreren en in stand houden van (kennis van) oude gebruiken en het uiten van het agrarisch vakmanschap van weleer een belangrijke activiteit geworden. In de zomer wordt bijvoorbeeld op traditionele wijze graan gemaaid met de zicht. Hierbij worden de bundels graan (de z.g. garven) handmatig gebonden door z.g. bindsters in traditionele witte kledij(tegen de warmte). Ook wordt gewerkt met een door paarden aangedreven machine, de z.g. graanmaaier of zelfbinder.
Na een periode van nadrogen (meestal binnen in de graanschuur of buiten op een z.g. mijt) wordt het graan gedorst. Een aantal mensen binnen de groep verstaat de kunst van het dorsen met de dorsstok, in Twente "koeze" genoemd. Er zijn momenteel twee herenteams van drie mannen en een damesteam van drie vrouwen.

Dit dorsen wordt ook in wedstrijdverband uitgeoefend, meermalen werden onze teams provinciaal en nationaal kampioen. Tevens worden op verzoek in den lande demonstraties gegeven op oogstfeesten e.d.

Soms wordt (meestal in combinatie met oogst-activiteiten/demonstraties) een ouderwetse boerenbruiloft gehouden met bruidspaar en gasten in kledij van een kleine honderd jaar geleden, traditionele "brulfteneugers" en vervoer met ouderwetse wagens, welke door paarden worden getrokken.

Share by: